Mit, mikor, hogyan érdemes enni és inni?

„A táplálékod legyen az orvosságod, és az orvosságod a táplálékod legyen.”

Hippokratész, akit az orvostudomány megalapítójának tartanak, már több, mint 2000 éve azt mondta, hogy az étel az ember számára maga az orvosság.

Az ajurvéda még ennél is tovább ment még 5000 évvel ezelőtt: szerinte az sem mindegy, hogy hogyan eszünk (lassan, alaposan megrágva vagy gyorsan), és hogy mikor (milyen napszakban, évszakban) eszünk, s hogy mit mivel párosítunk.

Mielőtt belemennék az ajurvéda szerinti evési és ivási szokások kialakításába, érdemes a következő kérdéseken elgondolkodni magunkkal kapcsolatban:

Te hogyan szoktál enni?

Megadod magadnak azt a „luxust”, hogy szép lassan elidőzz az étked fölött? Vagy esetleg állva, gyorsan belapátolod az előre elkészített ebédedet? (És örülsz, hogy legalább volt időd ebédelni aznap.)

Szerintem szorosan összefügg, hogy valaki hogyan viszonyul önmagához azzal, hogy hogyan és mit eszik. Már az, hogy valaki kicsit tudatosabban étkezik, óriási lépés afelé, hogy elkezdje tisztelni önmagát és a környezetét. Az evés ugyanis az a folyamat, amikor a külvilág belvilággá válik. Ha ebbe jobban belegondolunk, szinte sokkoló, hogy mennyi szennyet engedünk át magunkon. Arról nem is beszélve, hogy HOGYAN teszi mindezt valaki nap, mint nap.

Miután elhagytam a családi fészket, és egyedül kezdtem élni, majd lett a saját családom, arra lettem figyelmes, hogy nálam mindenki imád enni, inni (teázni). Ez azért érdekes, mert szerintem egyáltalán nem főzök olyan finomakat, de mégis jóízűen majszol mindenki, s sosem marad meg semmi. Sőt! Folyamatosan kívánnak még enni, inni. Ez pedig még inkább inspirál, hogy főzzek, süssek valamit.

Az évek alatt rájöttem, hogy itt nem a főzés tudományáról van szó. Hanem elsősorban az elfogadó légkörről, s arról, hogy valószínűleg érzik rajtam az ételek / italok és leginkább a vendégeim iránti szeretetemet. Ez az energia teszi ellenállhatatlanná a kínált finomságot.

Tehát a „HOGYAN együnk” kérdése szerintem már azelőtt felmerül, hogy leültünk az asztalhoz. Már ott kezdődik a tudatosság, hogy hogyan készítjük el az ételeinket. A szerető figyelemmel készült étel mindig sokkal ízletesebb, mint a kapkodva, vagy idegesen elkészült.

 

Na, de hogyan váljunk „egészséges evőkké”?

Itt jön az ajurvéda bölcsessége. Felsorolok egy pár fontosabb irányelvet a teljesség igénye nélkül:

  • Ügyelj arra, hogy az emésztőtüzed (AGNI) ne aludjon ki!
    • Reggel próbálj meg meleget enni! (Ha a nagyon erősen PITTA típusok nem kívánják, akkor természetesen ne egyenek meleget!)
    • Kerüld a folyamatos nassolást, ami eloltja az AGNI tüzét! Bőven elég 3 óránként enni. Egy kibillent VATA számára akár 2 óránként is érdemes valamit bekapnia, de ügyeljen arra, hogy ne ropogós, száraz ételeket válasszon ilyenkor! Egy KAPHA pedig nyugodtan várhat 4 órát is mielőtt újra enne. A legfontosabb, hogy akkor együnk, amikor éhesek vagyunk!
    • Kerüld a jeges, hideg italokat! A szobahőmérsékletű víz ivása az ideális.
    • Evés közben csak akkor szükséges inni, ha nagyon száraz ételt eszünk. Evés előtt és után 15-30 perccel igyál egy emésztést segítő teát például.
    • Ha nyers gyümölcsöt vagy zöldséget eszel, akkor azt 10 és 14.00 között érdemes elfogyasztani, amikor a legerősebb az emésztőtűz.
    • Ahogy melegszik az idő, úgy jó a nyers ételeket fokozatosan hozzáadni az étrendünkhöz. Télen a meleg, főtt ételek domináljanak, s csak egy kis csírát, vagy a párkányodon termesztett zöldjeiddel szórd meg a leveseidet, egytál ételeidet!
    • Amikor leülsz enni, kicsit várj a tányérod fölött, hogy beinduljanak az emésztőnedvek termelése! Ilyenkor érdemes lezárni a bal orrlyukat, és addig lélegezz a jobb orrlyukon, amíg meg nem jelenik nedvesség az orrban. Ez annak a jele, hogy beindultak az enzimek termelése. Egy hálaadó ima, vagy egy mantra pont belefér ebbe az időbe, ha nem szeretnél az orrlyukakkal bajlódni.
    • Alaposan rágd meg az ételt! Azt szokták mondani, hogy addig rágd, amíg folyóssá nem válik a falat. Ivásnál pedig addig forgasd a folyadékot a szádban, amíg fel nem melegszik, s össze nem keveredik a nyállal.
    • Ellenőrizd az AGNI erősségét SAMANA mudrával néha-néha!
  • Este naplemente után kerüld az evést! Olyankor már elszenderednek az emésztőrendszer szervei is, és készülnek a méregtelenítő esti műszakra. Ha ilyenkor túlterheljük az emésztőrendszerünket, akkor nem tud hatékonyan méregteleníteni, s sok AMA (salakanyag) marad a testünkben.
  • Télen kb. 5-6 között érdemes utoljára enni. Nyáron pedig 6-7 között.
  • Fontos, hogy évszaknak megfelelően táplálkozzunk.
  • Legyen minél több szín a tányérodon!
  • Gyümölcsöt viszont étkezések között is ehetünk. Lehetőleg ne többfélét, hanem csak egyfélét egyszerre, mert így könnyebb azt megemészteni. A gyümölcsök fogyasztása étkezések után nem ajánlott, azokat legjobb önmagukban enni.
  • A fűszerek megválasztása alapvető fontosságú, hiszen minden fűszernek megvan a saját terápiás hatása. (Pl. kakukkfűvel érdemes főzni, amikor náthás valaki, vagy kurkumával, ha gyulladás van a szervezetben,… stb.) 6
  • Vannak ételek, amelyeket nem ajánlatos kombinálni, mert együtt nagyon nehezen emészthetők és ezért sok „ama” (méreganyag) marad a szervezetben, és felfújódást is okozhat. Íme a lista:

VIRUDH AAHAR – ételek, melyeket nem ajánlatos kombinálni

  • Tej –><– hús, gyümölcs, hal, joghurt, só
  • Bab –><– gyümölcs, sajt, tojás, hal, tej, hús, joghurt
  • Gyümölcs –><– tej, joghurt
  • Gabona –><– gyümölcs
  • Méz –><– azonos mennyiségű tisztított vajjal főzve állítólag mérgező
  • Forró italok –><– mangó, sajt, hal, hús, joghurt
  • Citrom –><– uborka, tej, paradicsom, joghurt
  • Dinnye (önállóan jó fogyasztani) –><– minden, különösen tejtermékek, tojás, olajban sült étel, gabona
  • Burgonya, paradicsom –><– dinnye, uborka, tejtermékek
  • Retek –><– banán, mazsola, tej
  • Joghurt –><– gyümölcs, sajt, hal, forró italok, hús, tej, burgonya, paradicsom, padlizsán
  • Sajt –><– gyümölcs
  • Fagylalt, tej –><– este, éjszaka

SOHA NEM SZABAD FŐZNI: JOGHURT, TEJFÖLT

Ne egyed továbbá a következőket:

  • Állott étel
  • Túlzott mennyiségű nyers, zöld, leveles zöldség
  • Túlzott mennyiségű ecetes vagy erjesztett étel
  • Nem évszaknak megfelelő táplálkozás
  • Nem az alkatnak megfelelő táplálkozás – VATA, PITTA, KAPHA