Aki ismer, az már talán unja is a lemezemet, hogy folyamatosan a meleg reggeliről papolok.
Van egy rossz hírem: nyáron is fontos meleggel kezdeni a napot, és a hűsítő joghurtot délutánra hagyni! Nyáron a sok hideg ital és fagyi még inkább kioltja az emésztőtüzünket (AGNI), aminek eredményeképp hajlamosabbak vagyunk hasmenéses tüneteket produkálni ebben az évszakban. Érdemes tehát a meleg reggelivel némiképp ellensúlyozni a sok hűsítő italt, ételt.
Több, mint 20 éve kutattam azokat az egészséges összetevőket, amelyek ízletesek is egyben. Hosszú évek kísérletezése után jöttem rá arra, hogy nem feltétlenül az a meghatározó a végeredmény sikerét illetően, hogy MIT főzöl, hanem hogy HOGYAN.
A főzés technikájának megszállottja lettem az utóbbi 2 évben az iráni származású SAMIN NOSRAT, az ajurvéda guru felesége USHA LAD, és persze SZÉLL TAMÁS írásait tanulmányozva.
Egy finom kása készítésénél is a technikán van a legfőbb hangsúly.
Ha nem hagyod kis lángon összeérni a szemeket akkor nem lesz az a bársonyos állagú kása, amit minden reggel megkívánsz. Azt vettem észre, hogy kulcsfontosságú az is, hogy hagyom állni egy kicsit a lábasban. A másik, ami nagyon sokat lendített a kásáim könnyedségén az az volt, hogy fele-fele arányban öntöttem tejet és vizet, amiben megfőztem a zabpelyhet vagy a kölespelyhet. Ahogy Samintól tanultam, a csipet só pedig kihozza, élénkíti az összes ízt.
Íme a recept:
1 fő részére:
1½ dl növényi tej (rizstej, mandulatej, máktej)
1½ dl víz
1 ek kölespehely
1 ek aprószemű zabpehely vagy/és 1 ek barnarizs dara
(1 tk törökmogyoró liszt)
(1 csipet só)
Főzd kis lángon legalább 5 percig és utána hagyd a lábasban kihűlni (kb. 5-10 perc)!
A tetejére szórj bogyós gyümölcsöt, egy kis fahéjat, pirított magokat vagy egy kis kendermagot és nyomj rá egy kis datolyaszirupot, juharszirupot vagy mézet!