Sziasztok!
Ma Nyéki mama “beteglevesének” egy ajurvédikusabb változatát osztom ma meg Veletek.
A magyar Julia Child, Horváth Ilona, két külön levesként említi meg a Köménymagos levesét és a tojáslevesét. Az én makói dédim viszont a kettőt vegyítve tálalta édesanyáméknak, amikor lebetegedtek. Nem csoda, hiszen a köménymag egy csodatevő betegség esetén, mert:
- gyomornedvek működését is segíti
- étvágyjavító
- emésztést könnyítő
- gyulladáscsökkentő
- görcsoldó
- nagy mennyiségben tartalmaz vasat, rezet, kalciumot, káliumot, mangánt, szelént, cinket, magnéziumot
- és A-, C-, E- és B-vitaminokat
Amit változtattam:
- kihagytam a rántást
- kurkumát is adtam hozzá, hogy fokozzam a gyulladáscsökkentő hatását
- hagymát csak akkor főzök bele, ha már jobban van “a kis páciens”
A nevét is megváltoztattam a levesnek, amikor kislányom pfujolt, hogy: „Mi ez a pókláb a levesben?” Erre én csak annyit mondtam: „Mit vársz egy Hotel Transylvania nevű levestől? Póklábak nélkül nem volna az igazi!” Természetesen a köménymagokat kipiszkálta ezek után is. Vajon miért?! 🤨