Tavaszi nagyböjt receptek No.27: Guacamole

Sziasztok!

Ma nagyon megkívántam a guacamolét most, hogy melegebb lett, s nem igényli szervezetem a meleg, főtt ételeket már annyira. (Ez azért csak 1x-1x történik meg, mert még mindig a főtt étel tesz jót ilyenkor tavasszal.)

A magas zsírtartalma miatt annál inkább kívánom az avokádót. Hiszen 27 napja nem eszem kenyérfélét, s ez több kiló fogyást eredményezett. Az ajúrvédában tanultam, hogy ha nincs elég zsírszövetük, akkor sajnos még a kötélidegzetű is labilissá tud válni. Amint elkezdem kívánni a gyorsan felszívódó szénhidrátokat (amelyek jól megdobják a vércukromat, s gyors energiát szolgáltatnak, mint pl. az édességek, péksütik), tudom, hogy túl sokat fogytam. Az avokádó egy szuper választás ilyenkor, mert nem hízik tőle ugyan az ember, de tápanyagban igen gazdag.

Miért érdemes avokádót enni?

  • A, B, C, E és K-vitamint, rezet, vasat, foszfort, magnéziumot, káliumot, fehérjéket, folsavat, egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakat (pl. omega-3) tartalmaz, hogy csak néhányat említsek.
  • Rendkívül jó hatással van a szívre, a bőrre, a szemre, és az agyra is.
  • Csökkenti a „rossz koleszterin” szintjét, miközben emeli a „jó” koleszterinszintet.
  • Csökkenti az ízületi gyulladás kialakulásának esélyét.
  • Segít a savas reflux kezelésében, mert lúgos kémhatású a gyümölcs.
  • És még sorolhatnánk…

Guacamolét még a félig mexikói, félig guatemalai Anna barátnőm (ELTE cserediák) készített nekem 20 évvel ezelőtt, s rögtön belevéstem a receptkönyvembe. Ma meg már avokádókat nevelgetek itthon, hogy ne legyen annyira bűntudatom, hogy nem hazai termést fogyasztok.  😎  (Lsd. a videóban, hogy hogyan csíráztatom az avokádóimat.)

☺️  🪴