Ojas ital – ha nem bírsz enni a nyári melegben

Nyáron sokszor nem esik jól a déli időben enni, amikor a legmelegebb van, s ilyenkor akár ki is hagyjuk az egyik fő étkezésünket. Az ajurvéda azt mondja, hogy akkor együnk, amikor éhesek vagyunk. Mégsem jó a rendszertelenség, s érdemes minden nap azonos időben valamilyen tápanyaggal ellátni a szervezetünket.

Ezt felismerve, van hogy ebédidőben csak egy OJAS italt iszom meg, ami tele van tápanyaggal, mégsem terheli meg az emésztőrendszeremet, s nem esek “kajakómába” a nyári melegben. Fontos azonban, hogy a fő étkezések maradjanak rendszeresek, s csak egyszer-egyszer helyettesítsük őket ojas itallal.

Az “ojas” (ejtsd: ódzsasz) egyébént a bennünk lévő életerő, a vitalitás energiája, amely az immunrendszer megfelelő működéséért, a hosszú életért, a mentális jóllétért felel.

RECEPT:

 

Hozzávalók (természetesen variálhatod az ízlésednek megfelelően)

3 szem nagy és puha iráni datolya (pl. Adoori dates – budaörsi biobolt)

(1 evőkanál mazsola)

5 szem héj nélküli mandula / kesudió

1 evőkanál tökmag / napraforgómag / kendermag (ideális arányban tartalmazza az omega-3 és omega-6 zsírsavakat; az egyik legjobb növényi fehérjeforrás)

fahéj / szegfűszeg

(1 csipet feketebors – Ha este megéhezel, s vacsora helyett vagy után kívánsz még valamit enni, de nem akarod túlterhelni az emésztőrendszeredet. A feketebors segít az emésztésben.)

(juharszirup, datolyaszirup az édesítésére)

1,5 dl tej vagy növényi tej

 

Elkészítés

Az aszalványokat áztasd vízben egy éjszakán át a magokkal. (Vagy min 1 órán át meleg vízben mielőtt meginnád). Reggel öntsd le róla a vizet, s a tejjel, fűszerekkel turmixold össze fogyasztás előtt!

Egészségedre!