Nyáron sokszor nem esik jól a déli időben enni, amikor a legmelegebb van, s ilyenkor akár ki is hagyjuk az egyik fő étkezésünket. Az ajurvéda azt mondja, hogy akkor együnk, amikor éhesek vagyunk. Mégsem jó a rendszertelenség, s érdemes minden nap azonos időben valamilyen tápanyaggal ellátni a szervezetünket.
Ezt felismerve, van hogy ebédidőben csak egy OJAS italt iszom meg, ami tele van tápanyaggal, mégsem terheli meg az emésztőrendszeremet, s nem esek “kajakómába” a nyári melegben. Fontos azonban, hogy a fő étkezések maradjanak rendszeresek, s csak egyszer-egyszer helyettesítsük őket ojas itallal.
Az “ojas” (ejtsd: ódzsasz) egyébént a bennünk lévő életerő, a vitalitás energiája, amely az immunrendszer megfelelő működéséért, a hosszú életért, a mentális jóllétért felel.
RECEPT:
Hozzávalók (természetesen variálhatod az ízlésednek megfelelően)
3 szem nagy és puha iráni datolya (pl. Adoori dates – budaörsi biobolt)
(1 evőkanál mazsola)
5 szem héj nélküli mandula / kesudió
1 evőkanál tökmag / napraforgómag / kendermag (ideális arányban tartalmazza az omega-3 és omega-6 zsírsavakat; az egyik legjobb növényi fehérjeforrás)
fahéj / szegfűszeg
(1 csipet feketebors – Ha este megéhezel, s vacsora helyett vagy után kívánsz még valamit enni, de nem akarod túlterhelni az emésztőrendszeredet. A feketebors segít az emésztésben.)
(juharszirup, datolyaszirup az édesítésére)
1,5 dl tej vagy növényi tej
Elkészítés
Az aszalványokat áztasd vízben egy éjszakán át a magokkal. (Vagy min 1 órán át meleg vízben mielőtt meginnád). Reggel öntsd le róla a vizet, s a tejjel, fűszerekkel turmixold össze fogyasztás előtt!
Egészségedre!