Hűsítő tippek

A hőségre való tekintettel olyan hűsítő tippeket osztok meg veled, amelyek elviselhetőbbé varázsolják majd az elkövetkezendő napokat.

  1. Legfontosabb: Spriccelj magadra (arcodra, szemedbe, végtagokra) rózsavizet, amikor meleged van! Elképesztő mennyivel jobban fogod érezni magadat.
  2. Fogyassz hűsítő hatású ételeket, fűszereket! Kerüld a jeges italokat!

Mivel a héten tartom a gyerekeknek a tábort, elég látványos, hogy mely ételeimet eszik a legtöbben ilyen melegben. A húst kevésbé kívánták, és inkább a hűsítő ételek fogytak. Amit a leggyorsabban megettek, az a tzatziki volt, a hűsítő hatású joghurttal és a magas víztartalmú kígyóuborkával. A kedvenc párosításom a tzatzikivel az előfőzött, majd sütőben sült édesburgonya. Ezzel a párosítással lehűtöd magad, de a sült zöldséggel kicsit kompenzálsz, s így mégsem oltod ki az emésztő tüzedet (AGNI), mint a sok fagyival vagy jeges itallal.

Íme ismételten egy nagyon egyszerű recept ebédre (1 fő):

  • egy fél (héj nélküli) kígyóuborka lereszelve, a levét kinyomkodva (ezt meg is ihatod)
  • 2 ek natúr joghurt
  • 1 kis gerezd fokhagyma
  • só & bors

Ezeket keverd össze, s rakd félre amíg elkészül a sült zöldség.

  • Hámozz meg 1 édesburgonyát és esetleg 1 sima burgonyát!
  • Vágd vékony hasábokra.
  • Jó sós vízben főzd kb. 5 percig. (Ezt szokták belső sózásnak hívni, s elképesztően finommá varázsolja a sült krumplit!)
  • A lecsepegtetett hasábokat fektesd sütőpapírra, s kend meg sós (szőlőmag) olajjal.
  • A sütőt 220 fokra szoktam állítani, ami a főzés ideje alatt bemelegszik, s kb 5-10 perc alatt ropogósra süti a krumplikat.

Mártogasd a tzatzikibe a hasábokat! Nekem ez a kedvencem mostanában.

Remélem neked is ízleni fog. J

Érdemes a nagy melegek idején kerülni a további hőt termelő ételeket, fűszereket:

  1. csípős, túl sós, savanyú ízeket
  2. tipikus téli fűszereket is kerüld: kurkuma, fahéj, gyömbér
  3. húsok (a pulyka és a nyúlhús ilyenkor a legjobb választás), halak, tojás
  4. sajtok, tejföl, vaj
  5. magok (kivéve napraforgómag)
  6. méz

Érdemes fogyasztani:

  • kókuszos ételeket (kókusztejszín, kókuszzsír …)
  • burgonyafélék
  • spenót, nyári tök, cukkini, vöröslencse
  • tehéntej
  • olivaolaj
  • basmati rizs, fehér rizs, quinoa
  • datolya szirup, juharszirup