A hőségre való tekintettel olyan hűsítő tippeket osztok meg veled, amelyek elviselhetőbbé varázsolják majd az elkövetkezendő napokat.
- Legfontosabb: Spriccelj magadra (arcodra, szemedbe, végtagokra) rózsavizet, amikor meleged van! Elképesztő mennyivel jobban fogod érezni magadat.
- Fogyassz hűsítő hatású ételeket, fűszereket! Kerüld a jeges italokat!
Mivel a héten tartom a gyerekeknek a tábort, elég látványos, hogy mely ételeimet eszik a legtöbben ilyen melegben. A húst kevésbé kívánták, és inkább a hűsítő ételek fogytak. Amit a leggyorsabban megettek, az a tzatziki volt, a hűsítő hatású joghurttal és a magas víztartalmú kígyóuborkával. A kedvenc párosításom a tzatzikivel az előfőzött, majd sütőben sült édesburgonya. Ezzel a párosítással lehűtöd magad, de a sült zöldséggel kicsit kompenzálsz, s így mégsem oltod ki az emésztő tüzedet (AGNI), mint a sok fagyival vagy jeges itallal.
Íme ismételten egy nagyon egyszerű recept ebédre (1 fő):
- egy fél (héj nélküli) kígyóuborka lereszelve, a levét kinyomkodva (ezt meg is ihatod)
- 2 ek natúr joghurt
- 1 kis gerezd fokhagyma
- só & bors
Ezeket keverd össze, s rakd félre amíg elkészül a sült zöldség.
- Hámozz meg 1 édesburgonyát és esetleg 1 sima burgonyát!
- Vágd vékony hasábokra.
- Jó sós vízben főzd kb. 5 percig. (Ezt szokták belső sózásnak hívni, s elképesztően finommá varázsolja a sült krumplit!)
- A lecsepegtetett hasábokat fektesd sütőpapírra, s kend meg sós (szőlőmag) olajjal.
- A sütőt 220 fokra szoktam állítani, ami a főzés ideje alatt bemelegszik, s kb 5-10 perc alatt ropogósra süti a krumplikat.
Mártogasd a tzatzikibe a hasábokat! Nekem ez a kedvencem mostanában.
Remélem neked is ízleni fog. J
Érdemes a nagy melegek idején kerülni a további hőt termelő ételeket, fűszereket:
- csípős, túl sós, savanyú ízeket
- tipikus téli fűszereket is kerüld: kurkuma, fahéj, gyömbér
- húsok (a pulyka és a nyúlhús ilyenkor a legjobb választás), halak, tojás
- sajtok, tejföl, vaj
- magok (kivéve napraforgómag)
- méz
Érdemes fogyasztani:
- kókuszos ételeket (kókusztejszín, kókuszzsír …)
- burgonyafélék
- spenót, nyári tök, cukkini, vöröslencse
- tehéntej
- olivaolaj
- basmati rizs, fehér rizs, quinoa
- datolya szirup, juharszirup