Hatha jóga

"A jelen tere"

Ezen az órán kellemes ráhangolódás segít megérkezni légző- és figyelemvezető gyakorlatokkal. A hatha jóga alap ászanáiból, valamint a stresszoldó gyakorlatokból álló mozdulatsorok teljes átmozgatást nyújtanak a testnek. A vezetett légzés összeköt a lélekkel és a jelenbe hoz.

Az óra végén egy csodás relaxáció vezeti le és építi be a jógaászanák jótékony hatásait.

“A hatha menedékhelye mindazoknak, akiket kínok gyötörnek, a hatha minden elkötelezett jóga-gyakorló számára olyan, mint a földet a hátán fenntartó teknős.” /Hatha-Jóga Pradípiká/

A jóga jelentése: egyesülés, kapcsolat. A hatha jóga az ellentétpárok - a Nap és a Hold, a bal és a jobb, a pozitív és a negatív - egymásba olvadása, feloldása: a kettősségnélküliség állapota. A hatha a “HA” (Nap), és a “THA” (Hold) szavak összetétele.

A hatha jóga egy teljes gyakorlatrendszer, mely nem pusztán testgyakorlat, hanem ennél sokkal több. Minden más jógastílus valójában a tradicionális hatha jóga gyakorlatain, eszköztárán alapszik.  Az ászanák szilárddá, egészségessé teszik a gyakorlót. A test fegyelmezése, fejlesztése; egészségessé, rugalmassá tétele felkészíti a testet a légzőgyakorlatokra és a meditációra.  Az ászanák gyakorlása, a fizikai test megtisztítása szabaddá teszi az életenergia áramlását a testben, elősegítve ezzel a szunnyadó kundalíni energia ébredését.

Az elszánt gyakorló hamar észreveszi a pozitív változást élete minden területén. A változás, és az ezzel kapcsolatos felismerések a gyakorlás olyan hozadékai, melyek alapjaiban képesek megváltoztatni a világ működésével kapcsolatos szemléletet: elvezetnek a teljesség felé.