11 Napüdvözlet- „Nincs kifogás”

A napüdvözlet kör a hatha jóga egyik legismertebb gyakorlatsora. 12 ászánából áll, ami átmozgatja a teljes testet, az összes ízületet és energiakaput. Ez maga a hatha jóga eszenciája, aki kipróbálja, már néhány nap után, napi 15 perc gyakorlással, megtapasztalhatja a jóga áldásos, az élet minden területére kiterjedő hatását.

folyamatosan ismétlődő, pár nap után automatikussá váló körök egy különleges aktív-meditatív állapotba visznek, ami évezredeken keresztül az ember sajátja volt. Ebben az állapotban teltek a napjaink, hasznos, az idegrendszerünk számára ismert monoton folyamatokkal, mint pl. gyűjtögetés, a földön végzett munkák, a kukoricamorzsolás. A világ lassan követhető módon változott körülöttünk. Az utóbbi pár évtizedben teljesen megváltozott a munkakörnyezetünk és tempónk, és a szervezetünk nem tud ilyen gyorsan alkalmazkodni hozzá. Ma egész nap gondolkodunk, és nap mint nap ismeretlen és váratlan helyzetekkel kerülünk szembe. A mozgás vagy a gondolkodás szinte egyet jelent a készenléti állapottal, a stresszel. A napüdvözlet gyakorlatsor közbeni állapot azt üzeni a szervezetünknek, hogy aktív vagyok, cselekszem, részt veszek a világban, elmegyek akár a fizikai határaimig is, mégis nyugodt és békés vagyok. A testünk megjegyzi ezt és napról napra nőni kezd nemcsak a fizikai, hanem az idegrendszeri terhelhetőségünk és ez kihat a hétköznapjaink minden területére.

A napüdvözlet hatalmas segítség a Kundalini gyakorlóknak is, mert a Kundalini célja, hogy kibillentsen a megszokott mintáinkból. Ez néha megterhelő, de a folyamat része. A rendszeres napüdvözlet gyakorlás megkönnyíti, lerövidíti az utat a Kundalini hullámokból a középpontunkba.

Részletek:

Kezdő óra: „vissza a középpontba”

- bemelegítő légzéseket tanulunk

- átmozgatjuk a gerincet

- megtanuljuk a helyes bemelegítést

- megtanuljuk az ászanák helyes kivitelezését

- nyújtunk

- relaxálunk

Haladó óra: 10 test

A napüdvözlet egy lehetőség, hogy napi 20 perc munkával valaminek a mesterévé váljunk, egy mozdulatsor, amit akár egy életen át tökéletesíthetünk. Rendszeres gyakorlással egy olyan finom műszerré válik, amit arra használhatunk, hogy megfigyeljük önmagunkat és az éppen aktuális állapotunkat. A gyakorlatokon keresztül figyelemmel tudjuk kísérni fejlődésünket, és kapunk egy lehetőséget a testünkkel való gyors és tiszta kapcsolódásra.

A haladó gyakorlók már néhány mozdulat után tudják, milyen állapotban van a testük, hogy reagál az életünkben éppen jelen lévő kihívásokra. Egy tiszta, gyógyító energetikai térben a testünk az állandóságon, ismétléseken keresztül mutatja meg a változást.

A Kundalini jóga szerint, 10 testünk van, amelyből mindössze egy fizikai.

  1. Lélektest 2. Negatív elme 3. Pozitív elme 4. Semleges elme 5. Fizikai test 6. Fényív 7. Aura 8. Pránatest 9. Finomtest 10. Sugárzó test

A haladó órákon 10 Surya Namaskara körrel végigmegyünk a tíz energia testen. A napüdvözlet körökkel összekapcsolódunk a tíz testünkkel és annak szimbolikájával. A mozgás és a tudat összekapcsolásával mélyebb és finomabb szinten kapcsolódhatunk önmagunkhoz, megfigyelhetjük a különböző testünk állapotát, meghallhatjuk információit. A haladó órákon a csoportenergiákon keresztül meg tudjuk tanulni a belülről kifelé és a kívülről befelé áramló energiák megkülönböztetését is.

- ráhangolódás

- bemelegítés

- légzőgyakorlat

- 10+1 napüdvözlet

- relaxáció