Hársfavirág

A hidegebb hónapokban a Hárs édeskés, lágy, simogató teája segít egészségünk fenntartásában, erősítve immunrendszerünket. Meghűlés esetén hatékonyan enyhíti a tüneteket és támogatja a gyógyulást. A Hárs végigkíséri történelmünket: regék, mondák, szokások szőtték jelenünkbe és ma is sokoldalú gyógynövényként használjuk virágzatát. A lágy, illatos, puha fához a nőies tulajdonságok társulnak. Ellentéte a férfias tölgy, melynek kérgét használják a gyógyászatban. Egymást kiegészítve, a tölgy az erő, a hárs a hajlékonyság jelképe.

Az örök szerelem története

Történt egyszer, hogy Zeusz és Hermész elhatározta, hogy emberi alakot öltve meglátogatja a halandó embereket. Egy faluban, mint fáradt vándorok, minden házba bekopogtak szállást kérve, de az emberek elkergették őket. Végül egy idős házaspár, Philemon és Baukisz biztosított számukra nyugodt éjszakát, befogadva őket házi tűzhelyükhöz. Másnap az istenek a lelketlen embereket árvízzel pusztították. A házaspár kicsiny kunyhóját gyönyörű templommá változtatták, és a templom őrzőiként élhették le hátralévő életüket.

 

 

 

“– Hadd legyünk a papjaitok, s hadd őrizzük ezt a templomot! És mivel oly régóta együtt élünk, azt kérjük, hogy egyszerre halhassunk meg.
Egy napon ott álltak az aranytetejű márványszentély előtt, és az életükről beszélgettek, amely oly nehéz volt, és mégis oly boldog. Ahogy emlékeiket idézgették, egyszer csak mindketten azt látták, hogy a másiknak a testéből ágak sarjadzanak. Csak annyi idejük maradt, hogy utoljára elköszönjenek egymástól:
– Isten veled, én hitvesem! – mondták éppen egyszerre, s akkor már sűrű lomb takarta el az ajkukat is. Ahogy e szavakat kimondták, Baukisz hársfává, Philemon tölgyfává változott, de együtt maradtak. A hárs és a tölgy egyazon tőből nőtt ki.”

 

A gyógytea hatásai

· alkalmas meghűléses betegségek megelőzésére és kezelésére
· antibakteriális hatású flavonoidjai erősítik az immunrendszert
· nyugtató hatású, enyhíti a szorongást
· köptető, nyákoldó, izzasztó, lázcsillapító hatású
· pozitívan hat az emésztésre

· idegerősító, vértisztító,gyulladáscsökkentő

♥ kisgyermekek is fogyaszthatják

A hársfa fájából égetett szenet készítenek, porítva sebgyógyító, bőrbántalmak ellen hatásos. Ennek a sokoldalú gyógynövénynek kétségkívül minden háztartásban ott a helye. Ha saját gyűjtést szeretnénk, egy forgalomtól távol eső helyet válasszunk. Részesítsük előnyben a környezetbarát csomagolású szálas teát a filteres tea helyett. Mint általában, a hárs esetében is szükséges szünetet tartani, és más teákkal felváltva fogyasztani!