5 vayu – tematikus haladó órák

Időpontok: február 7., 14., 21., 28., március 7.  19.00 Oktató: Ákos Bogi

A fent megjelölt időpontokban a csütörtök esti haladó hatha jóga órák témája az 5 vayu. Bármelyik alkalomhoz lehet csatlakozni, bejelentkezés nem szükséges.

Ha már foglalkozol jógával, gyakorolod egy ideje, biztos hallottad a vayu szót. Ismerős az érzés, amikor minden kicsúszik a kezeid közül, mindent elejtesz, vagy kiborul a pohár, összecsap minden a fejed fölött? Nem biztos, hogy kétbalkezes vagy, lehet, hogy csak épp szétszóródott a figyelmed. Hogyan öleld vissza a szétszóródott energiáidat? Ebben segít a prana vayu. Vagy épp amikor lefelé kéne irányítani ezt az energiát, hogy segítsd a földelést és a testben a kiválasztás folyamatát. Ebben hívhatod segítségül az apana vayut. És így tovább. Testünkben 5 irányt vesz az energia, ez az 5 vayu. A következő 5 csütörtökön megnézzük őket egyesével. Mudra, mantra, légzés, ászana egyaránt elkísér ezen az utazáson. Ami garantált, hogy meg fogod érteni, hogy melyik élethelyzetben melyik vayura van szükséged. A vayu szó jelentése ‘szelek’. 5 fő vayu: prana, apana, samana, udana, vyana.

Yogi Bhajan például azt tanította, hogy az öt fő vájú közül három a legfontosabb számunkra. „Emberként három erő van benned: a prána, az udiána és az apána. Ha képes vagy ellenőrizni ezt a hármat, a többi vájú automatikusan kiigazodik. Az ősi tudományos tények azt mutatják, hogy az egész test működését nem az izmok, és nem az idegek, hanem a vájúk irányítják”.